Isnin, 4 Jun 2012

Mihun Sup Utara

Hari ni kakak Aiman masak mihun sup utara. Jadi tukang masak kami sebelum habis cuti semesternya hujung minggu ni.

Resipi Mihun Sup Utara.
Bahan A:
1 paket bihun  dan rendamkan beberapa jam
1 sudu besar kunyit
Bahan Kuah:
500 gram daging berlemak muda dan potong besar
300 gram perut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam dan tumbuk kasar
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Garam
Air secukupnya

Bahan Hiasan:
Daun sup dan daun bawang dihiriskan
Bawang goreng
Cili merah dihiriskan
Mesti ada lobak masin
Cara Penyediaan
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging lembut. Guna periuk tekanan.
2. Hiriskan daging sampai nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut, dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan.

SAMBAL MERAH

Bahan-Bahan:
100 gram cili kering
100 gram bawang merah dan dimesin halus
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar dimayang
3 sudu besar tomato sos
3 sudu besar cili sos
Minyak
Garam
Gula
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan tomato dan cili sos. Kacau rata sampai naik minyak.
3. Masukkan bawang besar dan gula. Masakkan sehingga pekat.
 nak sedap lagi, mesin buah laici dan campur dalam sambal merah.

Tiada ulasan: