Ramadhan Almubarak

Salam Ramadhan Mubarak 2012. Apabila Ramadhan tiba saya paling rindukan saat masak bersama-sama arwah suami dan anak-anak dan ketika berbuka. Disunatkan berbuka dengan buah kurma.
Pejam celik-pejam celik keindahan bulan Ramadahan tiba lagi. Semakin kita menginjak umur, semakin berbeza cara kita menikmati dan mensyukuri bulan penuh mulia ini. pasti rasa kerinduan pada Ramadhan yang dulu banyak mengimbau kenangan.
BUBUR LAMBUK EN. AZIZUL RAHMAN B. AZIZI
(bubur lambuk arwah ARAzizi yang mendapat pujian ustaz yang hadir ke Surau Nur Ikhwan)


BAHAN_BAHAN

Daging lembu segar
Tulang lembu
3 pot Beras
(Rempah ratus letak sedikit sahaja)
  • .kulit kayu manis
  • bunga lawang
  • bunga cengkeh
  • buah pelaga
  • halba
  • lada hitam biji
kiub ayam/ikan bilis Knorr
santan
garam dan gula
Daun sup
Bawang putih
Bawang besar
(Bawang dimayang)


CARA-CARANYA:

Rebus daging dan tulang dalam periuk tekanan supaya cepat lembut. Setelah daging dan tulang agak lembut, masukkan bawang putih dan bawang besar yang dimayang, rempah ratus (jangan terlalu banyak) masukkan kiub ayam/ikan bilis Knorr Garam dan sedikit gula. Setelah mendidih masukkan beras. Rebus sehingga beras pecah biji. pastikan kuah tidak terlalu pekat dan selalu kacau supaya tidak hangit.
Kemudian masukkan santan, Pastikan bubur tidak pekat kerana bubur akan menjadi pekat bila sejuk.
Angkat dan tabur daun sup.
* Ingat jangan masak bubur dalam periuk tekanan nanti hangit.

Ulasan

Catatan Popular