Kuih Ketayap Cicah Sadin
Untuk kulit
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik esen vanila
Untuk cicah
1 tin sadin/makarel
boleh masak cara masak asam sadin/mekarel , masak sambal tumis sadin/mekarel
atau masak kari sadin/mekarel
CARA MEMBUATNYA
- UNTUK KULIT; . Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan.. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Nak warna original ketayap tak payah guna pencelup,
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit,tutup dengan tudung periuk , angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus gulung.
- UNTUK PENCICAH : Cicahlah dengan sadin yang boleh dimasak ikut citarasa sendiri. Cadangan hari ni cicah sadin masak asam, esok cicah sadin masak sambal tumis dan lusa cicahsadin masak kari. Selamat mencuba.
Ulasan