Sabtu, 5 Mei 2012

Kuih Ketayap Cicah Sadin

Untuk kulit 
1 cawan tepung gandum 
1 biji telur 
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk) 
1 1/2 sudu kecil garam 
2 sudu besar minyak masak 
Beberapa titik esen vanila 

Untuk cicah 
1 tin sadin/makarel 
boleh masak cara masak asam sadin/mekarel , masak sambal tumis sadin/mekarel  
atau masak kari sadin/mekarel
 CARA MEMBUATNYA
  1. UNTUK KULIT; . Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan.. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi.  Nak warna original ketayap tak payah guna pencelup,
  2. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit,tutup dengan tudung periuk , angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus  gulung. 
  3. UNTUK PENCICAH : Cicahlah dengan sadin yang boleh dimasak ikut citarasa sendiri. Cadangan hari ni cicah sadin masak asam, esok cicah sadin masak sambal tumis dan lusa cicahsadin masak kari. Selamat mencuba.

Tiada ulasan: