Rabu, 17 November 2010

Apam Marmar



Ramuan:       (Resipi ini disiarkan untuk rujukan saya dan keluarga mencuba. Nampak sedap.)
250gm tepung naik sendiri
200ml santan
160gm gula halus (Original was 200gm)
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
1 sudu makan ovallete
Secubit garam
Pewarna makanan, ikut kegemaran masing-masing

Kaedah:
1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan kecuali pewarna.
2. Pukul dengan speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga aduan kembang dan pekat.
3. Bahagi adunan kpd 3 bahagian, satu kekal warna asal dan warnakan dua bahagian yg lain.
4. Dalam acuan yg telah dilengser dgn mentega, bubuh warna secara berselang seli seperti dalam gambar. Diikuti dengan bahagian tanpa warna pada bhg atasnya.
5. Gunakan spatula utk membuat pusingan satu arah sebanyak 1-2 kali. Kukus selama 45 minit. Jangan lupa utk membalut penutup kukusan dengan kain supaya air tidak menitis ke atas apam.


This Apam Marmar has a very fragrant smell of coconut milk and it reminds me of Kuih Puteri Ayu the green colour apam with grated coconut on top.
 

Tiada ulasan: